Александър МАРИНОВ Ще върнем цените на бензина, нафтата, метана, защото знаем

...
Александър МАРИНОВ Ще върнем цените на бензина, нафтата, метана, защото знаем
Коментари Харесай

Лъжи по-малко, дори преди избори

Александър МАРИНОВ

 

„ Ще върнем цените на бензина, нафтата, метана, тъй като знаем и 12 години сме го правили. Ще върнем цената на тока в границите, в които сме го държали 12 години “.

Бойко Борисов пред гласоподаватели, септември 2022 година

 

Спомням си от младините играната с огромен триумф в Сатирата пиеса на Дарио Фо „ Седмо: кради по-малко “ (заглавието е тавтология на седмата Божия заповед). Жалко, че няма аналогична заръка за лъжата (има единствено възбрана да се лъжесвидетелства за ближния). Може би по тази причина българските политици не се свенят и пред най-опашатите неистини, а кулминационната точка им разумно настава преди избори. Цитираното предизборно заричане на Бойко Борисов е впечатляващо, само че надалеч не изолирано събитие в другояче вялата и тотално пренебрегната от гласоподавателите акция.

Някой би споделил – какво ново, по този начин е от дълго време. И въпреки всичко в навечерието на следващите предварителни избори се натъкваме на

особена обстановка – лъже се на квадрат,

при което веднъж се преиначава предишното, а по-късно се разкрасява бъдещето (разбира се, във разновидността му, в случай че бъде подкрепена съответната партия). Има още нещо любопитно – съревнованието кой е по-по-най огромния измамник се разгоря яростно сред някогашните ръководещи, а не сред тях и опозицията.

Например, със скърцане на зъби (все отново още се надяват да ръководят заедно) „ Продължаваме промяната “ и Българска социалистическа партия си разделят заслугите за „ най-социалното ръководство от последните 15 години “ (а съгласно Кристиян Вигенин – изобщо за целия преход). В избирателен материал на Политическа партия написа: „ Повишихме пенсиите, направихме детските градини безвъзмездни “. Кирил Петков прецизира: „ За по-малко от година успяхме да вдигнем пенсиите повече, в сравнение с държавните управления на ГЕРБ за последните 12 години - с цели 55%. “ Социалистите обаче не си дават заслугите и настояват: „ Увеличихме минималната пенсия от 370 лева на 467 лева.; повишихме междинният размер на пенсиите и той доближи 669 лева.; увеличихме  размера на обществената пенсия за напреднала възраст - от 170 лева на 247 лв. “. Но очевидно от Българска социалистическа партия са обезпокоени от похищенията на Политическа партия, тъй като цитираният Вигенин декларира: „ Виждам, че нашите сътрудници в плакатите на предизборната си акция употребяват точно тези неща, които ние наложихме в политиката на държавното управление в съдружното съглашение. Например – безплатните детски градини, което беше дългогодишна упоритост на Българска социалистическа партия, което реализирахме в този момент в това ръководство “.

Как ще приключи тази подялба на управническото завещание, следва да забележим, а най-интересно е, дали въпреки всичко част от гласоподавателите ще се заловен. Добре е, че най-малко другите две някогашни ръководещи партии не ни омагьосват със своите триумфи. Все отново би трябвало да се напомни, че обществената част на бюджета бе подкрепена от на практика всички групи в Народното събрание, тъй че

определянето на „ бащинството “ е сложна работа.

Измисляне на предишното с детайли на „ тъжба за младост “ по предходни ръководства е типично за тези, които в последно време бяха отстранени от чучура на властта. По отношение на ГЕРБ цитираната първоначално крилата мисъл на Борисов споделя всичко. Движение за права и свободи също би трябвало да се похвали с нещо - Мустафа Карадайъ се базира на заслугите на партията му от времето на кабинета „ Орешарски “: „ Когато Движение за права и свободи влезе във властта, ускорено ще напишем стратегиите, както направихме през 2013 година, по-късно ще ги съгласуваме с Брюксел и те ще стартират да се осъществят. Благодарение на Движение за права и свободи в българското земеделие ще дойдат още 300 млн. лв. повече. “

Но най-богато преплитане на мечти за предишното и бъдещето откриваме при вундеркиндите на българската политика. Според Петков и Василев всяко от дребното положителни неща, които се случват у нас, се дължат на тях, а в случай че нещо не е тяхна заслуга, няма по какъв начин да е положително. Например, някогашният финансов министър обясни, че понижението на цената на горивата е заслуга на тяхното държавно управление: „ Вкарахме проверки в „ Лукойл “, тази година за първи път заплатиха налози и се отхвърлиха от 350 милиона насъбрана облага от предходни години. Имахме диалози с тях, защото имат мощна позиция на българския пазар, за това, че цената на тези пазари би трябвало да е най-евтина “.

Пред жители на Свищов пък Кирил Петков се похвали не с кой да е, а с петорен триумф: „ Започнахме работа по пет моста над река Дунав, за които единствено се приказва от години. Трябва да ги довършим “.

Без подозрение черешката на тортата в предизборните обещания на Политическа партия визира пенсиите и заплатите. Петков дава обещание пенсиите да се удвоят: „ Според изчисленията ни е напълно реалистично минималната пенсия за 4 години мандат да стане 900 лева, без това да отвори дупка в бюджета “. Асен Василев на собствен ред се ангажира след изборите минималната заплата да се дефинира по формула 50% от междинната, или още следващата година да доближи 860-900 лв..

За да не останат обратно,

от Българска социалистическа партия също оферират великодушни обещания,

само че в свойствения ретро-стил – посредством заледяване и подкрепяне. Според Корнелия Нинова Българска социалистическа партия подсигурява: „ ще преведем България и народа си по-спокойно през идващите месеци посредством четири решения. Първото, в случай че ни дадете повече доверие и участваме в идващия кабинет, налагане на мораториум на цената на газа, водата и парното, второто - сериозна стратегия за   отплата на бизнеса в разликата на цените, трето, продължение на социалната програма и обществените цели и четвърто, незабавни договаряния с „ Газпром “.

Прави усещане, че без значение дали става дума за повишение на пенсии и заплати, за обезщетения или за заледяване на цени, обилно обещаващите не разясняват от кое място ще се вземат нужните за това средства, нито какви ще бъдат последствията от сходни ограничения. За средноинтелигентния човек е ясно, че връщане обратно не може да има. Времето на вафлата от 5 стотинки и даже на бензина от 1,50 лева е отминало. Трябва да се търси път напред, а в това отношение раздаването на калпак, замразяването и подпомагането са палиативно решение с неизбежни странични отрицателни резултати. Но други решения партиите нито смеят да слагат на разискване, нито въобще  имат.

Единствената разтуха е, че у нас предизборните обещания не се извършват.  
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР